середу, 11 березня 2020 р.

Причини комп’ютерної залежності у підлітків

Складно уявити життя сучасного школяра без комп’ютера. Електронні щоденники, вимоги здавати навчальні проекти в друкованому вигляді, необхідність самостійно шукати матеріал для доповідей і рефератів в інтернеті – сьогодні проводити за комп’ютером мінімум годину в день тільки з навчальних питань для підлітка нормально. Саме по собі це непогано, адже навички ефективного використання можливостей інтернету знадобляться у подальшому навчанні і при працевлаштуванні.
Підлітки «рятуються» в соціальних мережах від труднощів реального життя, можливо його ображають у школі, над ним знущаються, можливо у нього проблеми з педагогами. Іноді самі батьки, займаючись кар’єрою, забувають приділяти увагу дитині, не цікавляться його життям. Так і не завантаженість дитини після школи негативно позначається на його дозвіллі. Не знаючи, куди себе подіти і чим зайнятися, дитина цілий день просидіти за комп’ютером, і навіть пожертвувати сном і їжею заради ігор.
Але, крім корисної інформації, інтернет відкриває перед підлітком цілий світ віртуальних ігор і спілкування в соціальних мережах. Світ, особливо привабливий для дітей, які відчувають труднощі у відносинах з однолітками в реальному житті. Сором’язливий і закомплексований підліток у комп’ютерній грі стає супергероєм, володіє надздібностями, спілкуючись з такими ж гравцями, легко заводить віртуальних друзів.
Ще одна можлива причина залежності – проблеми в сім’ї, відсутність взаєморозуміння і довірчих відносин з батьками. Коли підлітка вдома частіше «пиляють», і читають йому нотації, ніж підбадьорюють і хвалять, велика спокуса піти у віртуальний світ, де все добре.
Часто вирішальну роль у постійному сидінні за комп’ютером відіграє прагнення підлітка бути «як всі». В цьому віці не прийнято виділятися. Якщо більшість однокласників і друзів проводять вільний час в інтернеті, ймовірно, дитині теж захочеться не відставати і бути в курсі новинок відео

Немає коментарів:

Дописати коментар